19 Mayıs 2012 Cumartesi

zeytinde hile zeytindeki tanıdık zehir

zeytin agacı
zeytin agacı
siyah zeytin
siyah zeytin
işlenmiş yeşil biberli zeytin
işlenmiş yeşil biberli zeytin
zeytin salatası
zeytin salatası
zeytin işleyen kızlar
zeytin işleyen kızlar
ZEYTİNDE HİLE ZEYTİNDE TANIDIK ZEHİR : zeytin daha ziyade bizim cografyamıza özgü bir gıdadır.çok yakın komşularımızda dahi bu bitki oluşmakta,gelişmekte zorlanmış,sanayiye kazandırılacak kalitede ürünler vermemiştir.bizde kalite zeytinler ekseriyetle Bursa,Balıkesir civarında üretilmektedir.zeytin günlük yaşantımız ve garnitür,kahvaltı kültürümüze bu kadar girdikten sonra.bundan elde edilen yan ürünler çeşitlilik kazanmış,işleme teknikleri ve kalitesi artmıştır.bu gelişmelerle birlikte her sirkülasyonu yüksek,tüketimi yogun üründe oldugu gibi zeytinde hile,saglıgı tehdit eden uygulamalara yönlelenler olmuştur.zeytinin işlenmesi esnasında.zeytinin bünyesinde var olan acılıgı kısa yoldan gidermek daha çabuk satışa sunabilmek için.kostikleme denilen bir yöntem uygulanmaktadır.kimyadaki adı naoh (ticari sektördeki adı ile kostik)olan sodyum hidroksit adlı bu kimyasal ,bu korozif madde kullanılmaktadır.fermante edilme aşamasında,çok iyi bir nötrelizasyon gerektiren bu işlem maalesf çogu zaman tam manasıyla uzun süreli zahmet gerektirdigi şekilde yapılmıyor. bu kostikleme işlemi başarılı yapılsa dahi bu uygulama sonrası satışa sunulan zeytinler dogal,naturel zeytinlere göre ciddi besin degeri kaybına ugramış olmaktadırlar zeytindeki tanıdık zehir uygulamasının önüne geçilmesi,yada kısıtlanması saglıklı sofra,saglıklı kahvaltı için kaçınılmaz bir gereklilik olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

WEB SİTELERİ BUL